Gå til nyhedsoversigt

Tips og tricks til ansøgninger fra partner, og Head of People & Culture

Eftersom kvote 2 deadlinen nærmer sig, så har vores Head of People & Culture skrevet nogle anbefalinger til hvordan man skriver en god ansøgning! 💚

"Det er umuligt at gå gennem livet uden at skulle skrive en ansøgning, fordi ansøgningen er én af de vigtigste barrierer, der står mellem dig og dit drømmejob eller -studie. Det er altså en nødvendighed at skrive en ansøgning! Men det stopper ikke her - for jeg kan garantere dig for, at kvaliteten af din ansøgning har en kæmpe betydning for dem, der skal afgøre, om de vil give dig et job, en studieplads eller lignende. Jeg sidder i dag som Partner og Head of People & Culture hos OLIOLI, og jeg har selv læst på den gode side af 5.000 jobansøgninger gennem mine 4,5 år i jobbet, og jeg har nogle helt bestemt ting, jeg kigger efter i en ansøgning. Derudover har jeg været med til at læse og udvælge kvote 2 ansøgninger for en videregående uddannelse på CBS. Derfor vil jeg nu dele et par tips og tricks til, hvordan du virkelig kan blive lagt mærke til gennem din ansøgning! 


1. Opbygning

Ofte har de personer, der læser ansøgningerne igennem, ikke alverdens tid til at læse alle ansøgninger grundigt igennem. Derfor er det vigtigt, at du tænker over opbygningen i din ansøgning. Hjernen husker ofte det første og det sidste af en tekst bedst, og derfor skal du særligt være skarp på din indledning og din afslutning. Sørg for at lade din personlighed skinne igennem som det aller første, og gør hvad du kan for at fange deres opmærksomhed. 


2. Hent inspiration

Når du skriver din ansøgning, kan du med fordel hente inspiration fra hjemmesider og sociale medier. Find ud af hvad din fremtidige arbejdsplads/uddannelsesinstitution lægger vægt på. Bruger de bestemte ord og vendinger til at beskrive dem selv? Så fortæl i din ansøgning, at hvordan du forholder dig til de ting. Nævner de deres værdisæt? Så skriv hvordan du vil udleve de værdier i din hverdag. På denne måde viser du både at du har forstået den organisation, du skal have adgang til, og samtidig viser du, at du passer godt ind. Søger du en uddannelsesplads, er det også en fordel at nævne specifikke fag fra den retning, du søger, så de kan mærke, at det er lige netop dén uddannelse med de bestemte fag, du brænder for. Det vigtigste er, at du viser, at din ansøgning er målrettet. Der er ikke noget mere ucharmerende end at læse en ansøgning, der kan være skrevet til alle og enhver.


3. Brug din erfaring AKTIVT

Denne her kommer muligvis til at ramme et ømt sted… men du er ikke den eneste, der har arbejdet i et supermarked eller været på en fed rejse i dit sabbatår. Jeg er helt med på, at det har været en fantastisk oplevelse, men du skal huske, at du skal skille dig ud fra mængden, når du skriver din ansøgning. Det kan du gøre ved at aktivere din erfaring, hvad end det er fra arbejdsmarkedet, tidligere uddannelser eller rejser. Du skal først fortælle, hvad du har lavet, og så skal du fortælle, hvilke kompetencer du har fået ud af det, og hvordan du vil kunne bruge dine kompetencer på din nye arbejdsplads/uddannelse. 


Et eksempel på aktivering af erfaring kunne være: ”I mit sabbatår valgte jeg at tage på en længere rejse en masse andre unge. Det har lært mig utrolig meget om diversitet, og hvordan man bedst får stablet et godt samarbejde på benene, når teamet består af mange forskellige personligheder. Dén kompetence vil gavne mig på uddannelsen, da jeg nu har en konstruktiv tilgang til gruppearbejde og andre sociale sammenhænge”. Blot to eksempler – du kan garanteret gøre det meget bedre selv ;) 


Et andet eksempel, som jeg har opfordret nogle af OLIOLIs medarbejdere til at bruge, er: ”Jeg har været General Manager i OLIOLI, hvor jeg har haft det fulde ansvar for driften af butikken samt udviklingen af mine 15 medarbejdere. Det har givet mig en god forretningsforståelse, som gør at jeg vil kunne forstå økonomisk teori i højere grad, da jeg har praktisk erfaring at binde det op på. Desuden har jeg lært meget om ledelse og min personlige ledelsesstil, hvilket vil være værdifuldt for mig, når jeg skal samarbejde med mine medstuderende, fordi jeg kender mig selv bedre nu og ved, hvordan jeg får det bedste resultat gennem kommunikation”.


4. Fremtidsplaner

Tænk over hvad dine fremtidsplaner er, og om det vil gavne dig at nævne dem i din ansøgning. Henvender din ansøgning sig til en bacheloruddannelse, er det sikre point at kommentere på, om du også ønsker at fortsætte på den kandidatuddannelse, der er den naturlige overbygning for uddannelsen. For at sætte det lidt på spidsen viser du, at din ønskede fremtid afhænger af, at du med din ansøgning sikrer dig en plads på uddannelsen. Du kan med fordel tænke over det samme, hvis det er et job, du søger. Alle arbejdspladser er interesserede i at beholde deres medarbejdere så længe som overhovedet muligt, så det vil oftest være en fordel, hvis du kan kommentere på de udviklingsmuligheder, du kan forestille dig, at stillingen vil give, og hvorfor netop denne udvikling er vigtig for din fremtid. 


Jeg håber, at disse få tips og tricks kan hjælpe dig lidt på vej med din ansøgning. Den vigtigste pointe du skal tage med dig er, at det er DIN ansøgning, så du skal gøre alt, hvad du kan, for at din ansøgning giver et rigtig godt billede af hvem du er, og hvad du vil. Du skal lægge vægt på de ting, der afspejler dig bedst og holde dig til det – for hvis du bliver inviteret til en personlig samtale, skal du kunne stå inde for alt, hvad du har skrevet om dig selv i din ansøgning. 


Jeg ønsker dig al held og lykke og rigtig god fornøjelse med ansøgningerne. Og hvis du synes, en karriere i restaurationsbranchen lyder spændende, så er du mere end velkommen til at sende os en uopfordret ansøgning gennem vores hjemmeside. Vi ses!"